:::: MENU ::::
Ventilacijski sistemi

O ventilacijama

Ventilacija – općenitoventilacija

Tehnološkim napretkom u proizvodnji građevinske stolarije postignuto je da suvremeni prozori i vrata imaju odlično brtvljenje što znači da je kroz njih onemogućen dodatni prolaz zraka, da više nema tzv. “propuha”. S ovim se sada javlja pitanje prozračivanja prostora, tj. potrebne izmjene zraka. Zadovoljavajuće prozračivanje, moguće je odgovarajućim sistemima ventilacija, koji su neophodno potrebni i kod prostorija koje nemaju mogućnost direktnog prozračivanja kroz prozor kao što su kupaonice, WC-i, kuhinjske niše, kotlovnice i druge.

Ovaj problem rješava se ventilacijskim kanalima koji se grade iz tvornički izrađenih betonskih montažnih elemenata, različitih tipova i dimenzija.

Ventilacije na termički uzgon

ventilacije1

Princip rada ventilacija na termički uzgon je razlika u temperaturi zraka prostorije koju prozračujemo i temperature zraka okoline. Što je temperaturna razlika veća to je termički uzgon jači i samo prozračivanje je bolje. Dok je termički uzgon zadovoljavajući dolaze do izražaja sve prednosti ventilacija na termički uzgon, a to su jednostavnost u izvedbi, bešumnost kod upotrebe te ekonomičnost.

Najčešća primjena ovog sistema prozračivanja je prozračivanje sanitarnih ili ostalih prostorija bez prozora i to u stambenim objektima do 12 katova. Kod nepovoljnih uvjeta prozračivanja, kao što su npr. stanovi bez poprečnog prozračivanja, kao i kod objekata viših od 12 katova, potrebno je upotrijebiti sistem ventilacija sa prisilnim uzgonom tj. sa odgovarajućim ventilatorima.